
 
 
 
 
 
 
OPM 01-64 
 
 
DATE: October 3, 2001 
 
TO:  All Appointing Authorities 
 
FROM: Oscar B. Jackson, Jr., Administrator and 
  Cabinet Secretary of Human Resources 
 
RE: Emergency Rules Regarding Performance-Based Adjustments 

and Declaratory Ruling 
 
Attached are four emergency amendments to the Merit System of Personnel 
Administration Rules, which were approved by the Governor on September 26, 
2001.   The rules become effective October 15, 2001. 
 
The amendments to 530:10-7-1 are necessary to make the rule consistent with 
statutory changes made during the 2001 Legislative Session.  The amendments 
to 530:10-7-1.1 establish that performance -based adjustment programs are not 
to be established in an agency's salary administration plan.  (A separate plan for 
performance-based adjustments is required by Merit Rule 530:10-7-27.)  The 
deletion to Subsection (b) of 530:10-7-1.2 is necessary to continue an earlier 
emergency amendment, which eliminated a restriction on the use of certain pay 
movement mechanisms in the unclassified service. 
 
A new Merit Rule, 530:10-7-27, implements a statutory change made during the 
2001 Legislative Session which authorized performance-based adjustments or 
"pay for performance."  The following is a declaratory ruling on the interpretation 
of 530:10-7-27: 
 
May unclassified employees receive performance-based adjustments, and 
if so, why are they not mentioned in the rule? 
 
Section 840-2.17 of Title 74 of the Oklahoma Statutes authorizes performance-
based adjustments for both classified and unclassified employees, but authorizes 
OPM to adopt rules regarding performance-based adjustments only for classified 
employees.  Further, Section 840-5.1 of Title 74 of the Oklahoma Statutes states 
that unclassified employees are not subject to the Merit Rules except for leave 
regulations or "where otherwise provided."  So state agencies are authorized by 



the Oklahoma Personnel Act to establish performance-based adjustment 
programs for unclassified employees, but those programs are not subject to the 
Merit Rules or to the approval of the Office of Personnel Management. 
 
What is meant by "the standard performance management system provided 
by 530:10-17-31"?   
 
The Office of Personnel Management's Performance Management Process 
(PMP). 
 
May an agency reward only its "top performers" in its performance-based 
adjustment program? 
 
An agency may choose to award performance-based adjustments only to those 
employees who achieved an overall rating of "exceeds standards" on their most 
recent performance evaluation, but the program must award such adjustments to 
all employees who "exceed standards." 
 
What is meant by the requirement that the performance-based adjustment 
program provide for uniform treatment? 
 
All permanent classified employees achieving the same overall rating (such as 
"exceeds standards") must be awarded the same dollar figure or percentage of 
salary.  The one exception is the situation in which an agency has determined 
that it will make salary adjustments (as opposed to lump-sum payments) and a 
performance-based adjustment will cause an employee's salary to exceed the 
maximum of the pay band.  Such an employee may receive a salary increase up 
to the maximum and the remainder of the performance-based adjustment as a 
lump-sum payment, but may not have his or her salary raised above the 
maximum of the pay band.   
 
Does the performance evaluation upon which a performance-based 
adjustment is based have to have been finalized after the effective date of 
the rule (October 15, 2001)?   
 
No, a performance-based adjustment may be awarded based on an evaluation 
that was finalized before October 15, 2001, so long as the evaluation is not more 
than one year old.  However, no performance-based adjustment may be awarded 
to permanent classified employees prior to the effective date of the rule. 
 
Questions regarding performance-based adjustments may be directed to OPM 
Compensation at (405) 521-6307.  Questions regarding the Performance 
Management Process (PMP) may be directed to OPM Personnel Assessment at 
(405) 521-6367. 



TITLE 530.  OFFICE OF PERSONNEL MANAGEMENT 
CHAPTER 10.  MERIT SYSTEM OF PERSONNEL ADMINISTRATION RULES 
 

SUBCHAPTER 7.  SALARY AND PAYROLL 
PART 1.  SALARY AND RATES OF PAY 

530:10-7-1.  Purpose and general provisions  
(a) The purpose of the rules in this Part is to establish pay regulations, regulations for 
performance pay increases, rates for pay differentials, on-call pay, and other types of pay 
incentives and salary adjustments [74:840-1.6A]. 
(b) Pay raises are prohibited unless specifically authorized by legislation or the Merit 
Rules.  A cost-of-living raise or any other type of raise that would be given to state 
employees on an across-the-board basis is prohibited unless specifically authorized by the 
Legislature. 
(c) The rules in this subchapter provide for market adjustments, increases upon intra-
agency lateral transfer, skill-based adjustments, equity-based adjustments, career 
progression increases, and salary adjustments upon completion of the initial probationary 
period or trial period, and performance-based adjustments.  Appointing Authorities may 
use these pay mechanisms only if funds are available in the agency’s budget for the 
current and subsequent fiscal yearsyear without the need for additional funding to 
increase the personal services budget of the agency. Upon certification from the Director 
of State Finance that an Appointing Authority has exceeded the agency’s budget for the 
current or subsequent fiscal year due to the use of the pay movement mechanisms listed 
in this subsection, the Administrator may withdraw authorization for the agency to use 
the following pay movement mechanisms during the next appropriations cycle:  market 
adjustments, increases upon intra-agency lateral transfer, equity-based adjustments, 
performance-based adjustments, and career progression increases.  [74:840-2.17] 

530:10-7-1.1.  Salary administration plan  
 An Appointing Authority shall adopt a salary administration plan for the agency’s 
classified positions and submit the plan for the approval of the Administrator.  The salary 
administration plan shall establish hiring ranges for all positions within the agency’s 
classification plan.  Components of a salary administration plan include but are not 
limited to conditions under which the Appointing Authority may establish a hiring rate 
above the midpoint of the pay range, skill-based pay programs, and other pay movement 
mechanisms authorized by 74:840-2.17 except performance-based adjustments.  The 
salary administration plan may be amended by the Appointing Authority at any time and 
submitted to the Administrator for approval of the amended plan. 

530:10-7-1.2.  Funding and reporting requirements  
(a) Use of pay movement mechanisms involving market adjustments, lateral transfers, 
skill-based pay adjustments, equity-based adjustments, career progression increases, 
probationary increases, and increases upon the completion of trial periods, and 
performance-based adjustments are limited to those possible using funds available in the 
agency’s budget for the current and subsequent fiscal year without the need for additional 
funding.  [74:840-2.17] 
(b) An Appointing Authority may, at his or her discretion, use any of the following pay 
movement mechanisms for positions in the unclassified service: skill-based pay 



adjustments, equity-based adjustments, and adjustments upon intra-agency lateral 
transfer.  Use of these pay movement mechanisms for positions in the unclassified service 
is not subject to the Merit Rules regarding these pay movement mechanisms.  However, 
Section 840-2.17 of the Oklahoma Personnel Act requires an Appointing Authority who 
uses any of these pay movement mechanisms for positions in the unclassifed service to 
report their use to the Office of Personnel Management.  Reporting requirements are 
listed in subsection (c) of this section.  Nothing in this subsection is intended to limit the 
use of any other salary adjustments authorized by law for positions in the unclassified 
service. 
(c)(b) An Appointing Authority using any of the pay movement mechanisms listed in 
subsection (a) shall annually report the pay movement mechanisms used to the Office of 
Personnel Management no later than January 1 of each year on a form prescribed by the 
Administrator.  The report shall include information for the twelve-month period ending 
on December 31 of each year and shall include the type of pay mechanisms used, 
frequency, amounts provided, and affected job families and classifications for both 
classified and unclassified employees.  The report shall also include a projection of the 
pay movement mechanisms to be used and anticipated costs for the remainder of the 
fiscal year.  [74:840-2.17] 

530:10-7-27.  Performance-based adjustments 
(a)  Performance-based adjustments enable Appointing Authorities to award a salary 
increase or lump sum payment to employees who have achieved an overall rating of 
"meets standards" or better on their most recent performance evaluation.  This 
performance evaluation shall be conducted with the standard performance management 
system provided by 530:10-17-31. 
(b)  Appointing Authorities may adopt a performance-based adjustment program for 
permanent classified full-time and part-time employees pursuant to this Section.  The 
program may allow performance-based adjustments for part-time employees on a pro-
rated basis.  
(c)  In order to adopt a performance-based adjustment program, an Appointing Authority 
must submit a written performance-based adjustment plan to the Administrator for 
approval.  The plan must: 
 (1) Indicate the manner in which the Appointing Authority intends to award 

performance-based adjustments, including a determination that performance-based 
adjustments will be awarded for overall ratings of "meets standards" and "exceeds 
standards," or "exceeds standards" only.  Performance-based adjustments shall not 
exceed 5% of an employee's annual salary for "meets standards" or 10% of an 
employee's annual salary for "exceeds standards."  The plan shall include: 

(A) The amount or percentage that the Appointing Authority will award to 
qualifying employees; or 

(B) The total dollar figure the Appointing Authority intends to set aside for 
performance-based adjustments to be divided among qualifying employees;   

 (2)  Identify and define the 12-month evaluation cycle to be used within the agency, 
such as a calendar year or fiscal year.  The plan may not be amended within the 
evaluation cycle but may be discontinued according to paragraph (5) of this 
subsection; 



 (3) Indicate whether the Appointing Authority will award performance-based 
adjustments as an increase to the employee's salary, a lump sum payment, or a 
combination thereof; 

 (4)  Include certification by the Appointing Authority that the agency can fund the 
performance-based adjustment program for the current and subsequent fiscal year 
without the need for additional funding, and that the plan provides for uniform 
treatment of all permanent classified employees of the agency who achieve a "meets 
standards" or "exceeds standards" except as provided in subsection (e).  The 
Appointing Authority shall not delegate authority to sign the certification; and 

 (5) Include a statement that the Appointing Authority may discontinue performance-
based adjustments at any time should it be necessary to prevent a budget shortfall.  
The Appointing Authority shall notify employees of the discontinuation of the plan 
and the reason therefore. 

(d) The performance-based adjustment plan must be approved by the Administrator 
before the Appointing Authority may grant performance-based adjustments to any 
permanent classified employee. 
(e)  An Appointing Authority shall not grant performance-based salary increases which 
cause an employee's base salary to exceed the maximum of the pay band to which the 
employee is assigned. [530:10-7-10]  Such employees may be given performance-based 
salary increases up to the maximum of the pay band to which assigned and may also 
receive the remainder of the increase as a lump sum payment. 
(f)  An Appointing Authority may grant only one performance-based adjustment to any 
employee for any 12-month evaluation cycle.  An Appointing Authority shall not award a 
performance-based adjustment to any employee based upon a performance evaluation, 
which is more than one year old. 
 
 
 
 


